Asrul's Blog

Journey Begins: Qingdao, China

Artikel ini adalah sambungan daripada artikel yg lepas ” Journey to China: A preparation”. Setelah sekian lama, baru la ada kelapangan masa untuk menulis artikel di blog ini.  Bagi sesiapa yg pernah ke China, mungkin nama bandar Qingdao tidak sepopular bandar Beijing, Shanghai, Hainan dan Chengdu.  Bandar Qingdao popular dgn udaranya yg nyaman, anginnya seperti hembusan air-con, dan pernah menjadi tempat bg sukan olimpik, sukan layar (sailing).  Selain dari urusan kerja, terpikulnya tangungjawab sebagai seorang muslim utk berkongsi pengalaman sepanjang sy di sana bg memudahkan perjalanan anda. mungkin artikel ini memberi sedikit gambaran perjalanan dan apa yg menarik disana.

Perjalanan bermula dari skudai ke terminal kotaraya, Johor. Menunggu bas ke changi airport. Tunggu punya  tunggu rupanya Jam 2200 adalah bas terakhir utk ke changi airport. Jadi sy decide utk naik teksi sbg back up plan. Jam 2200 dari terminal kotaraya, JB, naik teksi sapu dan dikenekan charge usg60. Jam 2300 sampai di changi airport. Utk pengetahuan semua, better naik teksi sapu darpd teksi biasa kerana boleh direct terus ke airport. Teksi biasa (malaysia) hanya dibenarkan sampai di town singapore dan perlu tukar teksi utk ke airport. Ataupun kene cari teksi singapore di Malaysia, baru boleh direct ke airport. Hampir 6 jam menunggu di airport sebelum berlepas ke Qingdao, China. Apa yg perlu dibuat selain membaca, jalan2 dan lepak2 kt kerusi. Tidur pun boleh, takde sape nak marah.

Perjalanan dari Malaysia ke Tsingtao (Qingdao), China lebih mudah berlepas dari Changi Airport, Singapore kerana China Eastern Airline menawarkan penerbangan terus ke Tsingtao melalui Nanjing. Perjalanan mengambil masa hampir 7 jam. Jika perjalanan dari KLIA, mungkin anda perlu transit ke Beijing, shangai, dan mungkin perlu bermalam disana. Ini mungkin akan menyukarkan anda jika anda kali pertama ke sana dan akan meningkatkan kos perjalanan. Di Nanjing, anda perlu berhadapan dengan imegresen utk prosess daftar masuk ke negara China dan sambung perjalanan ke china melalui penerbangan domestic (flight yg sama). jangan risau attendant flight sedia membantu anda sekirannya anda tersesat dilapangan terbang. cuma anda perlu rajin bertanya dan terus bertanya sekiranya ada sebarang kemuskilan. tidak seperti airport yg laen, disebabkan batasan bahasa disana, anda perlu bergerak dalam kumpulan anda. proses demi prosess dilaksanakan dalam kumpulan supaya dapat mengelakkan anda dari tercicir dan sesat.

Jam 0540 dari changi dan kira2 Jam 1230 sampai di qingdao airport. Qingdao Airport juga dikenali sebagai Liutang International Airport. Apabila anda merancang untuk menaiki teksi dari Qingdao Airport, pastikan anda memilih teksi yang sebenar kerana banyak prebet sapu disana. Berkemungkinan besar anda akan tertipu. Contohnya, anda mungkin dikenakan bayaran 200 yuan dari Airport ke qingdao university. tetapi dengan menggunakan teksi yg betul, anda cuma dikenakan 80 yuan.

Setibanya di Airport, sy terus mencari teksi seperti yg dirancang ke Qingdao University. Perjalanan mengambil masa hampir sejam. Alhamdulillah, selesai daftar masuk hotel dan terus berehat menunggu keesokan hari.

Niat dihati apabila sampai di qingdao, sy mahu melawat masjid dan komuniti islam disana. Malangnya, setelah mencari dan mendapat tahu, perjalanan ke masjid mengambil masa hampir 2 jam dari tempat penginapan. bayangkan betapa besarnya bandar qingdao. perjalanan di qingdao menjadi sukar apabila sy berseorangan disana dn satu-satunya deligasi Muslim. Delegasi symposium yang sy hadiri majoritinya datang dari China, yg laen dari Korea, Taiwan, dan Jepun. Seorang dari Thailand dan Mexico. Apabila travel berseorangan, segala keputusan ke mana??? dan apa??? adalah terletak pada jari telunjuk saya.  Dikesempatan masa yang ada, sy juga berusaha mencari restoran halal disana, malangnya tidak jumpa.  Mungkin ada hikmah disebaliknya hidup di bumi China.

Masyarakat di sana kebanyakannya tidak fasih berbahasa English. walaupun tahu berbahasa English tetapi dialeknya sukar untuk difahami. Apa yg dapat diperhatikan, masyarakat disana tertutup dengan dunia luar. byk lagi yg saya perlu diterokai disana. tidak seperti diMalaysia, budaya barat seakan2 kurang menular di china dari segi hiburan, budaya, dan dll. kebanyakan filem2 luar dialih bahasa dan hanya terdapat satu channel sahaja yg menggunakan sepenuhnya bahasa english dr lebih 60 channel.

Seperti biasa utk ke China, perbagai tip2 perjalanan dari blog2 sedia ada dan tip2 tersebut sgt berguna. bagi non-muslim, makanan tidak menjadi masalah di qingdao. tetapi bg muslim, amat lah sukar. keraguan yg ada dan nasihat dari kawan2 menyebabkan sy membuat keputusan utk membawa stok makanan dari malaysia seperti beras, maggie, makanan dlm tin, minuman 3 in 1, dn sedikit kelengkapan memasak seperti periuk nasi dan laen2 yg difikirkan perlu. oleh itu, sy tidak kelaparan di sana.

Apabila hendak keluar berjalan, pastikan anda membawa air mineral yg cukup dan tisu sebagai langkah berjaga2 apabila menggunakan tandas. anda tidak perlu risau terhadap tandas di qingdao kerana terbukti kebersihannya.  sebagai langkah berjaga2, pastikan anda tahu nama penginapan anda dlm bahasa mereka dan tempat2 yg anda hendak tujui. papan2 tanda disana dijaga dengan baik dan sgt membantu anda.

Hari terakhir di Qingdao, saya sempat pergi ke Mount Loashan dan Qingdao Pier (Situated in Qingdao Bay south of Qingdao City, off Zhongshan Road) dan berjalan2 sekitar bandar qingdao. Lawatan tersebut adalah antara aktiviti penganjur. Mount Loashan terletak temple2 tempat sami2 Taoshm. Taoshm adalah lambang agama masyarakat di China. baru sy tahu, Walaupun pengamal Taoshm dan Budishm masing2 menyembah patung2 berhala tetapi berbeza dari segi cara mereka sembah. Mereka sgt bangga dengan temple2 yg berusia beratus-ratus tahun lamanya. katanya, inilah budaya dan warisan yg perlu dijaga. Qingdao pier pula adalah tokong terletaknya dihujung tambatan di qingdao bay. Nampaknya, kebanyakan simbol mereka banyak melibatkan temple.

Ternyata, agama akan mencorakkan wajah sesuatu bangsa.

Mount Loashan….

Pier…

tempat sukan olympic (sailing)…

Signboard to Toilet…

Toilet…

bersama delegasi dari Mexico dan New Zealand…

bersama delegasi dari Chongqing, China

Asrul Adam.

Advertisements

25 June, 2011 Posted by | Rencana | 2 Comments

My Academic Blog

Don’t forget to visit,

>>>>>>>>>http://asruladam.fkegraduate.utm.my/home<<<<<<<<<

>

>

>

11 April, 2011 Posted by | Engineering, Uncategorized | Leave a comment

Journey to China: A Preparation

China is my third visiting country after Singapore and Vietnam. China is commonly known as a large area in East Asia and also the fourth largest country in the world. As a preparation to visit there, I have studied a basic knowledge about China that includes a map of China, China’s President, land area, population, capital, cities, and monetary unit. All of this information can get by browsing through the internet.

Referring to the map of China, I am going to Qingdao or Tsingtao. Qingdao is a major city in eastern Shandong province.  Actually, my purposes going to China are for attending the International Symposium on Intelligent Informatics (ISII 2011) and at the same time, presenting my research work. The symposium will be held on 1-3 May 2011, which is organized by ICIC International and Qingdao University. The preparation takes time about two months. The preparations include (1) an approval from UTM for oversea travel, (2) VISA, (3) slide presentation, (4) booking a flight ticket, (5) booking a hotel, registration, (6) formatting paper, and (7) require some travel plan. The process begins when I had received an acceptance letter on 21st February 2011, for attending the symposium through my paper work.

For more information, visit http://www.ijicic.org/isii2011.htm

Asrul Adam.

20 March, 2011 Posted by | Engineering | Leave a comment

Bernilaikah sekeping gambar dan tulisan????

This note has been published in my Facebook on Wednesday, October 13, 2010 at 8:18pm. I would like to share here. Some comments that relate to this note are shown at the end of the note. Thanks for reading!!!!.

 

Di dalam dunia nyata ini, pada pandangan sy ader dua benda yang akan menguatkan memori dalam ingatan kita dan sangat mahal dan tidak ternilai. paling utama adalah tulisan dan yang kedua adalah gambar. di sini perkara utama yg saya nk tekankn adalah gambar. bila sesuatu gambar itu menjadi paling berharga dan sangat bernilai? suatu gambar sgt berharga dan bernilai apabila ia membuatkan kita ketawa, sedih, menangis dengan sendiri. kita rasakan bahawa memang beruntung ketika itu lebih-lebih lagi disuatu ketika bersama insan yang tersayang ataupun rakan2. secara faktanya, sekeping gambar menjadikan seakan-akan masa terhenti seketika dan dalam genggaman kita. kita sebenarnya berupaya menyimpan serta menangkap saat dan ketika dengan gambar. seperti contoh, di atas tapak tgn sy sekarang adalah sekeping gamabar ketika sy dibangku sekolah, bertarikh (tahun/bulan/hari) dan masa (jam/minit/saat/detik). begitu detail sekali dan byk maksud dan cerita disebalik sekeping gambar sehinggakan kita boleh menyimpan sedetik masa di atas apa yang kita lihat. kesedaran ini timbul daripada seseorang insan yg saya hormati yg merupakan seorang guru. beliau menyatakan bahawa ” gambar yang diambil sekarang akan menjadi berharga dan sgt2 bernilai 10-20 tahun akan datang”. percaya lah.

Tidak dilupakan juga adalah harga pada tulisan, di mana telah dibuktikan perkara yang dicatat atau ditulis akan bertahan lama dan menjadi kajian masa kini. Karya suci yang paling agung bagi umat Islam iaitu Al-Quran sehingga sekarang menjadi panduan hidup di atas apa yang telah dicatatkan. Cuba kita bayangkan tokoh2 ilmuan terdahulu hanya menyimpan ilmu2 yg mereka pelajari di memory otak mereka. Apa yang mereka tinggalkan kpd kita sekarang??? hanayalah cerita2 tanpa bukti yang kukuh. Arwahyarham P Ramlee, Seniman Negara, meggunakan karya lagunya “Anakku Sazali” utk tatapan anakandanya yg tercinta sehinggkan menjadi teladan kepada seluruh rakyat Malaysia. hitunglah betapa besar sumbangan yg disumbangkan oleh beliau. dan banyak lagi fakta dan sejarah yg menunjukkan betapa besarnya nilai sekeping kertas yang bertulis.

Kpd adik2 sekalian, ketika dibangku sekolah rajin2 la belajar menulis tidak kira la apa bentuk tulisan yang adik2 tulis. Rajin2 la juga membaca, kerana membaca melatih dari segi pemahaman dan akhirnya diluahkan dengan penulisan. Rasa boring, jemu, malas sememangnya akan wujud kerana persekitaran dan minda kita waktu itu.Sekian.

 

Comment from Tnoora Abrhmn
Aku nak menulis jugak…..
Al-Quran dijamin Allah SWT bahawa ia takkan luput sehinggalah ia diangkatkan (hilang ilmu) di muka bumi ini nanti…itu janji Allah.
Ia ditulis di atas kulit2 etc hinggalah di zaman Khalifah Uthman RA, bila baginda mengutuskan Al-Quran di mashafkan.
Tu kelebihan Al-Quran. Taurat, Injil dll juga ditulis, tetapi tak dijamin keasliannya…maka tak asli lah ia….

Seruan menulis mmg bagus… bukan setakat gambar2…kalu diary/ journal yg kita buat dan dibaca di hari tua….sgt lah indah….

Dari diari2/ journal jugalah kita dapat ketahui apa yg sebenarnya berlaku di Perang Dunia kedua…bila tulisan org2 rapat Hitler ditemui….

Tidak dilupa, sejarah juga boleh ditulis semula oleh org2 yg menag perang, contoh diary Anne Frank (heboh satu dunia, betul ke tak..tak banyak kajiannya)….

Comment from me
Apabila kita menulis kita sedang memelihara ilmu dan sejarah. Tanpa penulisan, ilmu dan sejarah akan hilang. Pada hari ini kita mengenali pemikiran Ibn Khaldun, Ibn Sina, Imam Al-Ghazali, An-Nawawi dan ramai lagi kerana penulisan mereka dan khazanah ini perlu dikembangkan.~Dr. Danial Zainal Abidin.

Comment from Tnoora Abrhmn
Ya tepat Asrul….teman nak menambah…menulis dengan niat baik yang ikhlas.
Sekarang ni macam2 ada, tengoklah buku2, blog2 yang penuh dengan unsur2 fitnah etc.
Membaca pun kena berhati2. Jangan amik at face value of everything kena fikir sematang2nya.
Contoh: buku2 memperkatakan tentang kebaikan perbankan Islam kan dah belambak2….tapi benarkah ia…..

Cakap pasal P.Ramlee, sedih tengoh dokumentari camno die kna boo oleh org zaman dulu…sapakah mereka? Tau meh sini aku cabaikan sorang2…

 

Asrul Adam

asruldm@gmail.com

19 March, 2011 Posted by | Rencana | Leave a comment

itune-Podcasts: learn everywhere

Today, I want to share one of the application that useful to student suggested by Amar Faiz (tutor Mer-become KJ very soon). You can download itune free software provided by apple inc. A lot of information is  grouped in this application like education, engineering, business, Society and etc. Education and engineering become my favorite link in this application. I heard many lectures session from most famous university in the world.  The input from this application has became very useful and interesting if you want add some additional knowledge. Absolutely, it improved my English skill to certain level. Thanks to the information technology (IT), its really make the world easy!!! sit down and learn everything you want in front of your PC or ipod/iphone.

8 April, 2010 Posted by | Engineering | Leave a comment

My Pre-Presentation for 1st evaluation Master Degree

Alhamdullilah,

I learnt a lot from 30 minute pre-presentation. Actually, it  is within 20 minute but I spent more 10 minute to finish. I have difficulty to explain technical terms in front of people who not familiar in my research area. But hopefully they understand what I was  going to explain and got a little bit idea about my research. I think this scenario is normal because during my first time attend a presentation about this problem at Intel Penang, I got a headache to understand what going on.  I need to catch up the knowledge  in short time and make sure my understanding is same as people who doing this research earlier than me. Finally I realized that the difficulty is not more on understanding the problem but how to explain clearly to audience without misunderstanding.

29 March, 2010 Posted by | Engineering | Leave a comment

Journey To Space, A Memoir of Malaysia’s First Angkasawan

Thanks to government and also thanks to the author, Datuk Sheikh Muszaphar Shukor. This book has really inspired me to work hard and think more as usual. It is opened my mind because we need to improve ourself  as Malaysian in order to make sure our country move toward at par with knowledge’s country like Rusia, US and others.

Actually, we are a small one that just follow the technology and innovation from those country. That why, we as teenagers need prepare ourself learn as much as possible. Don’t be lazy to get as much as possible a knowledge in various fields like engineering, medical, biotechnology and etc.

Interesting part in this book, actually its my question when I  in secondary school,  I asked to my teacher, Who is a ANGKASAWAN? because we already know Who is cosmonaut or astronaut in the world. But once again,Who is a ANGKASAWAN?

The answer of my question is this book, answered by Datuk Sheikh Muszhapar. Now. I know Who is a ANGKASAWAN. If other country like Rusia have cosmonaut and US have astronaut, but now Malaysia have ANGKASAWAN. The Malaysia’s first ANGKASAWAN is Datuk Sheikh Muszaphar and Who become next?

Maybe I am become Malaysia’s fifth Angkasawan, hahahaaa dreaming!!!.

Through reading this book, I know what happen at Star City and saw the equipment in Soyuz because I interested  with machine and their Technology.

So, I would like suggest this book to teenager outside there especially Malaysia’s teenagers to read this book. Take a seat and enjoy reading it…

23 March, 2010 Posted by | Ulasan Buku | Leave a comment

Imbalanced Data Set

Actually, what is data set?

What is balanced data set? and…

What is Imbalanced data set?

Why it is important? last…

What is the problem???

1)A data set consists a number of sample (or data),  have a number of  input (particular variable) either in categorical or numerical types. The output in the data set usually called a class (or label) that represent some meaning. The data set can be divided into two categories, that are small and large data set.

2) Balanced data set occurs when the class distribution in data set is same in each class. (class1:class2-0.5:0.5).

3) But, some cases in data set occurs when the number of samples in one class (majority class) is more than the other class (minority class). Means that the class distribution for that case is not balanced and is can be highly imbalanced. (class1:class2-0.95:0.05). In this area, the majority class are less significant than minority class.

4) Sorry  make you all confuse about a data set,  so why it is important? why we need to study this kind of data? It is important in an area like, pattern recognition, prediction and classification. It is also need more attention in research for multidicipline applications in medical, manufacturing, engineering, business, security and communication. In medical, based on available data consists a collection of patients did a medical check up for a cancer. Most of them is checked without found a cancer and less of them have a cancer. The ratio of patients have cancer and without cancer is 50:1000. If we have 10 patients came to meet a doctor to do a medical check up for cancer, doctor can make a prediction how many have a cancer and save without cancer by using a software that able to predict for. Within this process, doctor can know earlier and wait for the real analysis in the lab. for this scenario, patients have a cancer is grouped in minority class and other in the majority class. So, we need to develop a classifier that able to predict fairly for both classes and most significantly for the minority class.

5) So, what the problem?. there are several listed problems in imbalanced data set and almost all researcher agreed in literature. Difficulty to learn from imbalanced dataset due to the desired output’ s classifier is tend to predict majority class than minority class. The conventional classifier (e.g neural network, Bayesian network, fuzzy Set, support vector machine, probabilistic method, decision tree and etc) needs do some modification in structure, internal algorithm or the data itself by using re-sampling technique or other relevant technique.

8 January, 2010 Posted by | Engineering | Leave a comment

Computational Intelligent (CI)

Computational Intelligence (CI) as computational model and tools of intelligence capable, have a ability to design of algorithmic models to solve increasingly complex problems. It is achieved by the modeling of biological and natural intelligent, resulting in so-called “intelligent system”. In this multi-discipline fields, it is divided by four major discipline which are Granular Computing, Neuro-Computing, Evolutionary Computing and Artificial Life.

To the secondary student at PECIPTA 2009 (KL Convention Center) who asked me about What is a Software Engineering?, above is one of your answer. This is the fundamental and become a tools of  Software Engineering to develop the system.

 

Asrul Adam,

asruldm@gmail.com

    20 November, 2009 Posted by | Engineering | Leave a comment

    AKAL DAN OTAK DI DALAM QURAN

    TAJUK BUKU : Revolusi IQ, EQ, SQ, Menyingkap Rahsia Kecerdasan Berdasarkan

    Quran dan Teori Neurosains Mutakhir

    PENULIS : Taufik Pasiak

    TAHUN : 2009

    PENERBIT : PTS Millennia Sdn. Bhd

    AKAL DAN OTAK DI DALAM QURAN

    PENGENALAN

    BUKU yang dibahagikan kepada sepuluh bab ini adalah pandangan penulis terhadap kajian beliau yang membicarakan secara teperinci tentang teori kecerdasan manusia (IQ, EQ dan SQ) yang dicetuskan oleh intelektual barat William Stern, Danial Goleman, Ian Marshall dan Danah Zohar. Buku ini juga menjawab persoalan-persoalan bahawa adakah teori yang diketengahkan oleh intelektual barat ini memadai bagi menjadi penilaian terhadap kecerdasan manusia. Melalui buku ini, pembaca akan mendapati bahawa teori yang diketengahkan oleh intelektual barat ini sebenarnya sudah dibicarakan oleh Al-Quran 1400 tahun yang lalu dan ianya lebih menyeluruh berbanding yang lain. Namun begitu usaha yang dilakukan oleh intelektual barat ini dalam memperkenalkan teori-teori mengenai kecerdasan manusia amat dihargai dan dikenali sebagai disiplin ilmu neurosains dengan Al-Quran.

    Penulis buku ini ialah Taufik Pasak, beliau adalah seorang pensyarah dalam bidang Anatomi dan Agama Islam di beberapa akademi pengakian di Manado, Indonesia. Beliau terlibat secara aktif dalam kegiatan latihan bagi generasi muda khususnya dalam teknik Quantum Learning dan Quantum Health. Oleh sebab komitmen beliau itu, beliau dilantik menjadi Presiden Yayasan Avicenna, yayasan yang aktif menjalankan latihan dan rundingan di seluruh Manado.

    Bab 1 hingga bab 5 dalam buku ini menghuraikan prinsip dan memberi gambaran mengenai struktur dan fungsi otak manusia, termasuk perbezaan otak lelaki dan otak wanita. Bab 6 mengenai kreativiti manusia, bab 7 membincangkan makna kata akal (‘aql) dan hubungannya dengan otak manusia, dan kerohanian otak manusia dalam bab 8 hingga bab 10. Seluruh isi kandungan buku ini disimpulkan dalam bahagian penutup yang bertajuk “10 Hukum Dasar Otak Manusia”. Sepuluh hukum tersebut berguna bagi pengembangan IQ, EQ, dan SQ, setidak-tidaknya dapat menjadikan potensi diri manusia berkembang secara optimum. Dalam ulasan buku ini, lebih memberi tumpuan kepada bab 7 yang bertajuk “ Akal dan Otak Di dalam Al Quran”.

    ANALISA DATA

    Mukjizat Bahasa Al Quran

    Bahasa dalam Al Quran membuktikan penggunaan akal dan otak (daya pemikiran) yang mendalam disusuli dengan keistimewaan dan keindahan susun kata yang dapat dihayati dan diolah oleh pembaca yang ditujunya. Ia juga mempunyai komposisi dan perkataan yang menunjukkan keanehan. Penulis menghuraikan dan membuktikan apa yang dikatakan melalui beberapa contoh perkataan di dalam Al Quran. Seperti contoh, perkataan al-hayah (kehidupan) sama banyak dengan perkataan al-maut (kematian), sebanyak 145 kali. Perkataan al-harr (panas) sama banyak dengan perkataan al-bard (dingin), sebanyak 3 kali. Perkataan al-shaif (musim panas) sama banyak dengan perkataan al-syita (musim dingin), sebanyak sekali. Perkataan yaum (hari) sebanyak 365 kali, sama dengan jumlah hari dalam setahun. Perkataan ayyam (hari dalam bentuk jamak) sebanyak 30 kali, sama banyak dengan jumlah hari dalam sebulan. Perkataan syahr/asyhur (bulan) sebanyak 12 kali, sama banyak dengan jumlah bulan dalam setahun. Contoh-contoh yang penulis nyatakan menunjukkan keseimbangan kata dalam bahasa Al Quran mempunyai daya pemikiran dan kecerdasan yang tinggi, menjamin ketepatan susunannya, tidak bersifat sambil lewa dan penggunaan sepanjang zaman (jangka waktu yang lama).



    Definisi Akal dan Otak

    Perkataan akal dan otak memberi maksud yang sangat luas dan jelas, digunakan dalam percakapan sehari-hari. Penulis menyatakan dalam kajiannya bahawa ada sebahagian orang membezakan perkataan akal dan otak seperti Harun Nasution dan ada yang menyamakan nya. Harun Nasution menghuraikan perkataan akal dalam pengertian Islam bukanlah otak, tetapi akal adalah daya berfikir yang terdapat dalam jiwa manusia. Manakala otak terdiri daripada organ atau struktur dalamannya daripada penemuan kajian saintifik.

    Perkataan akal di ambil daripada bahasa Arab ’al-aql’ atau ‘aqala’. Perkataan ‘aql telah digunakan oleh bangsa Arab sebelum kedatangan agama Islam atau agama sebelum agama Islam. Kamus Dewan dan Pustaka memberi definisi akal adalah budi, fikiran, daya upaya, ikhtiar, muslihat atau tipu daya. Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) memberi 4 pengertian akal iaitu daya fikir, daya upaya, tipu daya dan cara-cara memahami persekitaran. Kamus-kamus bahasa Arab pula memberi maksud akal (secara harfiah) sebagai pengertian al-imsak (menahan), al-ribath (ikatan), al-hijr (menahan), al-nahy (melarang) dan man ‘u (mencegah). Ibn manzhur memberi pengertian al-‘aql dengan 6 pengertian iaitu akal fikiran, Menahan, mencegah, membezakan, tali pengikat, dan ganti rugi. Daripada pengertian di atas, dapatlah disimpulkan bahawa akal sebagai organ yang ‘mengikat’ dan ‘menahan’ objek ilmu dengan kata-kata atau bentuk-bentuk berlambang yang lain (Syed Muhammad Naquib Al-Attas).



    Perspektif Al Quran

    Definisi yang diutarakan oleh ilmuan mengenai ‘akal’ mengikat ataupun menahan, memperoleh persamaan pengertiannya di dalam Al Quran. Perkataan ini disebut sebanyak 49 kali dalam 28 surah : 31 kali dalam 19 surah yang diturunkan di Mekah, tempat kehidupan kaum Muslimin yang pada ketika itu berada dalam keadaan kelam-kabut, dan 18 kali dalam 9 surah yang diturunkan di Madinah ketika struktur hidup dan kebudayaan kaum Muslimin boleh dikatakan sudah stabil. Di dalam Al Quran perkataan dan pengertian akal sangat padat dan digunakan secara meluas oleh para pemikir Muslim. Fungsi akal mempunyai pengertian ibadah, sehinggakan orang yang gila (dianggap kehilangan akal) tidak diharuskan beribadah kerana dalam keadaan tidak sedar. Ibadah hanya dilaksanakan dalam keadaan sedar dan dari segi ibadah itu sendiri, akal berhubung erat dengan kesedaran.



    Pengertian akal dalam Al Quran:

    Dan perumpamaan-perumpamaan ini kami berikan kepada manusia. Dan tiada yang

    memahaminya (ya’qiluha) kecuali orang-orang yang berilmu. (Surah Al-‘Ankabut [29]:43)



    Dalam konteks ayat di atas, perumpamaan yang diberikan oleh Allah adalah ibarat sarang labah-labah. Contoh itu berkenaan dengan orang-orang yang mencari perlindungan selain daripada Allah. Sebagaimana lemahnya sarang labah-labah itu, begitulah pelindung-pelindung selain daripada Allah. Oleh kerana itu, dengan akal fikirannya, manusia diperintah mengambil pengajaran daripada sarang labah-labah itu.



    …demikian itu yang diperintahkan Tuhanmu kepadamu supaya kamu

    berfikir (ta’qilun). (Surah Al-‘An;am [6]:151)



    Ayat di atas menegaskan perintah Tuhan kepada manusia di mana ia berkaitan dengan sikap moral seseorang dalam menjalani perintah Tuhan seperti derhaka kepada ibu bapa, membunuh kerana takut miskin, dan melakukan perkara-perkara keji. Perbuatan tersebut hanyalah dilakukan oleh orang-orang yang tidak bermoral iaitu orang-orang yang tidak berakal atau tidak mempunyai akal yang baik.



    …dan mereka berkata:”Sekiranya kami mendengarkan ataupun

    memikirkan (na’qilu) itu, nescaya tidaklah kami termasuk penghuni

    neraka yang menyala-nyala.” (Surah Al-Mulk [67]:10)



    Penulis menjelaskan dalam bukunya bahawa ayat di atas ingin memberikan gambaran orang-orang yang mendustai kehadiran para nabi dan rasul yang memberi peringatan kepada mereka. Mereka digolongkan dalam golongan orang-orang yang tidak memanfaatkan potensi akal. Daripada ketiga-tiga ayat Al Quran di atas, penulis membuat kesimpulan bahawa ayat-ayat tersebut dapat menjelaskan makna yang terkandung dalam perkataan akal itu iaitu pengertiannya sebagai akal organik, yang bertanggunjawab bagi kegiatan intelektual dan spriritual manusia. Pengertian seterusnya ialah akal yang berfungsi untuk belajar, memahami dan mengambil pengajaran daripada semua kejadian dan fenomena yang berlaku. Ia juga berfungsi sebagai dorongan moral yang member pertimbangan-pertimbangan etika manusia menjadikan ia dapat membezakan perkara yang baik atau buruk. Nabi Muhammad SAW, telah besabda,



    “Dalam diri manusia, ada seketul daging.” Jika daging itu baik, maka baiklah manusia itu, Jika daging itu busuk, maka busuklah nanusia itu.”

    Daripada sabda Nabi Muhammad SAW di atas, penulis mengumpamakan daging tersebut adalah otak manusia. Ini disebabkan oleh kajian-kajian muktahir telah membuktikan otak manusia memiliki tiga fungsi iaitu fungsi rasional-logik, fungsi emosional-intuitif dan fungsi kerohanian. Semua fungsi-fungsi tersebut membolehkan otak menjadi penentu mutu diri manusia itu sendiri.

    Penulis ada menyatakan dalam bukunya bahawa perkataan asal al-‘aql tidak terdapat dalam Al Quran. Ia hanya digunakan sebagai kata kerja sebanyak 49 kali : sekali dalam bentuk kala lampau dan 48 kali dalam bentuk kini. Seperti contoh dalam ayat Al Quran di bawah:



    Sesungguhnya, seburuk-buruk mahkluk yang melata di sisi Allah

    ialah mereka (manusia yang tuli da bisu, yang tidak menggunakan

    akalnya (la ya’qilun). (Surah Al-Anfal [8:22)



    Berdasarkan ayat di atas, penulis menjelaskan bahawa kerja ataupun fungsi akal sahaja yang membezakan manusia dengan binatang, dan manusia dengan manusia. Kelebihan manusia terletak pada akalnya dan fungsi akal ini juga membuatkan manusia dipanggil hayawan al-nathiq.



    10 Hukum Dasar Otak

    Daripada huraian keseluruhan bab yang dijelaskan dan hasil kajian oleh penulis dalam bukunya, penulis menyatakan bahawa otak merupakan alam semester mini. Ciri-ciri khas bumi disamakan dengan ciri-ciri khas otak manusia. Dr. Fludd menyatakan bahawa apa yang terkandung dalam bumi sama dengan isi kandungan otak. Ciri fizikal bumi dan otak yang berbentuk ‘sfera’ di ungkapkan oleh ahli falsafah Plato dan keindahan anyaman saraf di dalam otak dirungkaikan dengan kata oleh ahli saraf Charles Serrington. Dalam buku ini, penulis menghuraikan kesimpulannya melalui 10 hukum dasar otak manusia. Hukum dasar otak ini merangkumi keseluruhan proses, potensi dan fungsi otak serta kemampuan otak manusia seperti yang dibincangkan dalam buku ini. Hukum pertama otak ialah otak menyimpan maklumat dalam sel-sel sarafnya. Sel-sel saraf adalah gudang penyimpana maklumat yang bertaut antara satu sama lain di mana isinya tidak akan mengembang dan bertambah seperti gudang penyimpanan beras dan sebagainya. Semakin banyak maklumat yang disimpan semakin erat dan banyak sel-sel saraf bertaut atau mengikat antara satu sama lain. Ia menjadikan maklumat yang disimpan kuat, kukuh dan bertahan lama di dalam ingatan manusia.

    Hukum kedua ialah otak memiliki komponen bagi menciptakan kebiasaan dalam berfikir dan bertindak. Otak kebiasaannya mahir apabila apa yang dilaksanakan dilakukan berulan-ulang kali seperti latihan dan sebagainya. Hukum ketiga otak ialah otak menyimpan maklumat dalam bentuk perkataan, gambar dan warna. Proses penyimpanan maklumat dalam bentuk yang sedemikian menjadikan otak adalah organ yang paling unik dan sangat berharga. Hukum keempat otak ialah otak tidak membezakan fakta dan ingatan. Otak bertindak balas terhadap fakta sama dengan tindak balasnya terhadap ingatan. Ini menjadikan fakta dan ingatan manusia satu perkara yang berlainan dalam fungsi otak manusia. Fakta menjadikan ingatan manusia semakin kukuh dan kuat serta bertahan lama.

    Hukum kelima ialah imaginasi dapat memperkuatkan otak dan mencapai apa sahaja yang dikehendaki. Hukum keenam ialah konsep dan maklumat dalam otak disusun dalam bentuk pola-pola. Otak dapat menerima dan juga menolak pola-pola itu. Otak terikat, sekaligus tidak terikat dengan pola-pola itu. Hukum ketujuh ialah pancaindera dan reseptor saraf mnghubungkan otak dengan dunia luar. Latihan pancaindera dan latihan fizikal dapat memperkuatkan otak. Hukum kelapan ialah otak tidak pernah berehat. Ketika “otak rasional” keletihan dan tidak dapat menyempurnakan satu pekerjaan, “otak intuitif” meneruskan pekerjaan itu.

    Hukum kesembilan ialah otak dan hati bekerja rapat. Otak yang diasah terus-menerus dapat membawa pemiliknya ke jalan kebajikan dan kebijaksanaan, serta ketenangan jiwa. Hukum kesepuluh dan terakhir ialah kekuatan otak turut ditentukan oleh makanan fizikan yang diterima otak bagi memastikan keadaan otak sentiasa baik.

    Apabila difikirkan semula, betapa besarnya keagungan Allah SWT menciptakan dan menghidupkan otak. Minda adalah anugerah Tuhan kepada manusia yang tidak dapat dinilai Kerana ia adalah gerbang segala kehebatan. Semakin dalam manusia mengkaji dan meneroka mindanya, semakin banyak kehebataan yang terpancar dalam dirinya. (Petikan dari buku)



    KOMENTAR

    Setelah menganalisis data-data yang dihuraikan dan dijelaskan dalam buku ini, jelaslah bahawa penulis sangat berbakat dan berpengetahuan tinggi dalam bidangnya. Segala fakta-fakta yang dinyatakan dalam buku ini dihuraikan dalam bentuk yang mudah difahami oleh pembaca walaupun terdapat fakta atau pernyataan yang sangat sukar dijelaskan dan mendalam maksudnya. Penulis juga banyak mengulas fakta-fakta dari ilmuan islam, ilmuan barat dan ahli falsafah terkemuka dunia seperti Plato, Ibnu Sina, Muhammad Abduh, Syed Naquib Al-Attas dan lain-lain. Pengolahan kata dan ditambah dengan gambarajah serta nota kaki menjadikan pembaca lebih menghayati dan memahami intipati yang disampaikan oleh penulis.

    Terdapat lima persoalan yang diutarakan oleh penulis dan jawapannya akan terungkai apabila pembaca membaca buku ini. Perspektif Quran dan sains terhadap kecerdasan? Aspek istimewa di dalam otak yang membolehkan manusia berfikir? Persamaan dan perbezaan IQ, EQ, SQ dan bagaimana ia membantu dalam meningkatkan kecerdasan minda manusia? Maksud fenomena Eureka? Bagaimana manusia dapat membangkitkan kecerdasan secara sepadu seperti yang disjarkan dalam Al Quran? Persoalan-persoalan tersebut tidak dapat dianalisa kesemuanya kerana ianya telah disimpulkan oleh penulis dalam bab terakhir (bab 10) dalam bukunya iaitu “10 hukum dasar otak”. Walaubagaimanapun, pembaca perlulah mengetahui bagaimana penulis memperoleh kesimpulan tersebut seperti yang dihuraikan dalam ulasan ini.

    Buku ini banyak memberikan input yang berguna kepada pembaca mengenai kecerdasan minda, fungsi dan sifat otak manusia. Antara sifat otak ialah otak manusia bekerja 24 jam sehari tanpa henti. Ini disebabkan otak manusia terbahagi kepada dua bahagian utama iaitu otak rasional dan otak intuitif. Apabila otak rasional hampir pada tahap penat bekerja atau letih, otak intuitif akan mengambil alih tugas otak rasional. Kedua-dua otak ini saling bekerjasama dan menjadikan ianya tidak seakan-akan berhenti beroperasi. Secara logik dan rasional otak akan berhenti bekerja apabila manusia meninggalkan alam nyata ini iaitu “mati”. Otak rasional hanya memerlukan masa 10 minit untuk cergas kembali.

    Apabila mengetahui secara mendalam fungsi dan sifat otak seperti yang dinyatakan, kita akan mendapati bahawa sebenarnya manusia tidak menggunakan sepenuhnya fungsi otak yang dianugerahkan oleh Tuhan. Oleh itu, penulis berharap agar pembaca meggunakan otaknya secara optimum sebagai khalifah di bumi Allah SWT.

    Dalam pada itu, timbulnya rasa kecewa terhadap ilmuan-ilmuan dari Malaysia yang kurang mendalami bidang ilmu sebegini kerana tidak banyak hasil-hasil karya dari Malaysia. Kebanyakan rujukan-rujukan yang dibuat oleh penulis dirujuk daripada ilmuan-ilmuan dari negara asal sendiri dan kebanyakannya juga dari negara barat.

    Penulis juga berjaya mendapatkan ayat-ayat Al-Quran yang boleh dijadikan rujukan dan lebih daripada itu daripada hasil kajiannya, penulis dapat merungkai dan menyingkap rahsia kecerdasan berdasarkan Al-Quran dan dibandingkan dengan teori neurosains masa kini. Dengan ini terbuktilah bahawa utusan dan falsafah yang dibawakan oleh Tuhan melalui Al-Quran sebenarnya telah mendahului teori-teori yang diutarakan oleh ilmuan-ilmuan barat.



    PENUTUP

    Keseluruhannya, dapatlah disimpulkan bahawa buku ini memberi input yang berguna disamping secara tidak langsung menyedarkan manusia khususnya masyarakat setempat agar menggunakan otak dan akal mereka secara optimum. Ia juga membuktikan rahsia dan falsafah yang dibawa oleh Al-Quran relevan sehingga kini dan selamanya. Dalam pada itu, buku ini dapat memberi manfaat bagi mencipta perubahan terhadap individu dalam cara mereka berfikir.



    Asrul Adam,

    asruldm@gmail.com

    18 November, 2009 Posted by | Ulasan Buku | 1 Comment